>Debutantsangere<

Grandprix-feberen raser hen over det danske land. Siden Brødrene Olsen sidste år i Cirkusbygningen i København fik hele den danske nation til se stjerneskud, har der hvilet en sand fortryllelse over sangkonkurrencen. Sejren har sågar været nævnt som en af hovedårsagerne til at danskerne sagde nej til euroen i september.

Til trods for, at Herning Messecenter har plads til cirka fem gange så mange fans som Cirkusbygningen, er billetterne i år revet væk den første dag. De nåede aldrig ud på Billetnet. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at det hovedsagligt er midt- og vestjyder, der skal se det store show live.

I morgen aften skal 10 nye grandprix-deltagere med nerverne uden på showtøjet forsøge at gøre de to Olsen-veteraner kunsten efter.

Stort pres på deltagerne
Presset på deltagerne er stort, og specielt debutanterne har det svært med den intense interesse fra pressens og befolkningens side.

- Alle de medvirkende mærker presset fra sidste års succes. De er under intens bevågenhed, og selv veteranerne er rystede over opmærksomheden. Vi er nødt til at beskytte specielt debutanterne mod pressen, for det er meget voldsomt for dem konstant at se deres liv blive blæst ud til offentlig beskuelse i blade, tv og radio, siger redaktøren i underholdningsafdeling.

Barnepiger
Glimmerpop, smarte dansetrin og nostalgi har altid været fast inventar ved det årlige danske grandprix, og seerne bliver i år heller ikke snydt for det helt store show.

I år får hver af de 10 deltagere en "barnepige", som alle er tidligere vindere af det danske grandprix. De skal lede både de debuterende deltagere og veteranerne igennem den nervepirrende aften.

Her vil seerne blandt andet få mulighed for at gense Anders Frandsen, som vandt i 1991 med sangen "Lige dér hvor hjertet slår", Bjørn Tidmand, som løb med guldet i 1964 med "Sangen om dig", og trommeslageren Christian Have, som i 1978 bankede ind på førstepladsen sammen med Mabel og "Boom Boom".

Fokus på Grand Prix-mode
I løbet af showet vil der også være mulighed for at gense tidens skiftende grandprix-mode, og her vil sikkert både det mintgrønne læderslips, de opsmøgede habitærmer og skulderpuderne være nostalgiske indslag på catwalken.

- Der har været noget helt særligt over grandprix-tøjet og håret. Det er selvfølgelig en sangkonkurrence, men der har alligevel altid været en kolossal interesse for, hvordan deltagerne så ud, hvordan de agerede, og hvilke gimmick de havde fundet på, siger redaktøren.

Han er netop hjemvendt efter at have været jurymedlem i melodi grandprixet på Malta.

- Det var, som at blive sat tilbage til et dansk grandprix i 1980'erne. Og det var typisk også den lidt forgangne tøjstil, som var det store samtaleemne blandt jurymedlemmerne. Så det cementerede, at det var en god idé at give seerne lidt nostalgi, siger redaktøren.

Vi vinder igen
Frygten for, at Danmarks bidrag til det internationale grandprix igen skulle være en vinder, er krøbet helt ind på livet af Danmark Radio. De har nu tegnet en forsikring, hvis "uheldet" skulle være ude.

- Jeg tror fuldt og fast på, at vi vinder igen i år. Det giver altid ekstra point at være værtsland. Samtidig stiller vi op i Parken som den sidste deltager, så sangen er frisk i hukommelsen. Derfor har vi tegnet en forsikring. I tilfælde af at vi vinder, udløses et millionbeløb, som gør, at vi kan afvikle showet igen næste år, fortæller han.

Fra fiasko til kult
For to år siden besluttede Danmarks Radio, at grandprixet skulle have en ansigtsløftning. En femårs plan skulle få interessen og seertallene til at stige. Man var træt af, at en af de største tv-begivenheder efterhånden var blevet lidt pinligt. Året efter stod de to Olsen-brødre på sejrsskamlen.

- I gamle dage var der en hovskisnovski-holdning til grandprix. Lyttede man til grandprix, skulle man gøre det i det skjulte. Når jeg i dag laver grandprix-quizzer rundt om i landet, så er det alle mulige mennesker - høj som lav - som ved en masse om både nyere og gamle melodier. I dag har det fået en status som gør, at folk igen tør indrømme, at de sidder hjemme i stuerne med lørdagshygge og vingummi og hepper med, siger en af branchens oldboys, Jørgen de Mylius, som netop har udgivet en bog med grandprix-nostalgi.

Fanklub er begejstret
Den Officielle Danske Melodi Grandprix Fanklub har også mærket ånden vende tilbage.

- Førhen skulle man lige mærke folk lidt på tænderne, inden man fortalte, at man var vild med grandprix-musik, siger klubbens formand.

Hun, og en skare af de mest engagerede medlemmer, skal ind og se showet i Herning både til generalprøven fredag, til selve showet lørdag og senere til det internationale show i Parken 12. maj.

- Grandprixet er jo noget, vi er vokset op med. I teenageårene er det typisk andre musikgenrer, der optager én. Men senere i livet finder man jo igen ud af, at grandprix er fedt, siger formanden.

Indtil videre er det hemmeligt, hvem formandens favorit er.