>Prestigetravlhed - Henrik Dahl<


Tid er for mange lig med prestige. Din status er defineret efter, hvad du bruger tiden på ? og hvad du har tid til.

Hvornår har du sidst nej til noget med den undskyldning, at du ikke havde tid?

Nej til chefens seneste opgave.

,Nej til middag med en gammel veninde.

Nej til bold med gutterne.

Fordi du havde masser andet at lave.

Fordi du skulle i teatret med kæresten.

Fordi du lige havde "noget, der skulle ordnes".

Der er prestige i tid - og topscoreren i Danmark anno 2003 er dem, der "har tid til det hele".

- Jeg er ikke i tvivl om, at der er prestige i at have travlt for erhvervsfolk. De praler med, hvor meget de arbejder, og det er jo pral. Når nogle siger, at de arbejder 70 timer om ugen, er det formentlig løgn. Det svarer til ti timer om dagen mandag til søndag, og det er afsindigt meget. Når man ser interview i erhvervsmagasiner, er der kraftigt pyntet på arbejdstiderne, mener sociologen Henrik Dahl.

- Når der er prestige i det, hænger det sammen med, at vi er et protestantisk samfund, hvor der gives pluspoint for at have travlt. I protestantiske samfund er der en stenhård arbejdsmoral, og man siger også, at det var derfor, at kapitalismen slog igennem i vores del af verdenen, mener Henrik Dahl.

Et tydeligt omend uvidenskabeligt eksempel illustrerer tidens position: En søgning på ordet "tid" i artikeldatabasen Informedia giver 1,25 millioner træffere. En tilsvarende søgning på ordet "penge" giver under 560.000.

Men skal man virkelig nyde beundringen fra kolleger og venner, er det ikke nok kun at arbejde meget.

- Det betyder helt bestemt noget for middelklassen, at man tager tid til hele. Men de fleste lønmodtagere arbejder jo også kun 37 timer, og det er ikke særlig meget. Vi har også nogle afsindige afspadseringsregler, og nogle piloter for eksempel har jo kun vagter seks dage om måneden, siger Henrik Dahl.

Afspadseringen kan så passende bruges på husets poder.

- Der er prestige i at gå op i sine børn, og i middelklassen er det lidt kikset, at man kun har to børn. Man skal helst have tre, mener Henrik Dahl (han og konen har i øvrigt fem).